torsdag 27 februari 2014

Den kloke Balil


Det var en gång en man som hette Balil. Han var femtionio år gammal, han hade svart hår, brandsolig hy samt bodde i ett vanligt hus i en by som ligger i södra Kurdistan och han som var väldigt smart. När hans fru dog i en tragisk olycka bestämde sig Balil för inte gifta sig igen. Balil tyckte faktiskt inte om att bo i städer eftersom han tyckte att om man bor i byn är det bättre för fantasin och hälsan därför ville han gärna bo utanför staden. Han hade båda ett vetefält och melonfält, han sysslade i sina fält varje dag utan fredagar, efter som han besökte sin frus grav varje vecka på fredag.

En dag drabbades landet av ekonomisk kris. i den stora staden satt kungen på sitt slott och funderade och funderade! Plötsligt kom han att tänka på kloke Balil. Eftersom kungen visste att Balil var den endaste som kan lösa detta problem. Därför skickade kungen sina soldater för att leta efter den kloke Balil

-         Du måste leta efter Balil nu om du hittar honom ska du säga till honom att kungen gärna vill möta dig om han inte vill komma måste du titta vad han gör, sa kungen till sin minister. 
-         Balil är galen min kung. Minns du när han sa till dig att det skönaste som finns är när man går på toa?  Sa ministern till kungen.
-         Vad menar du? Sa Kungen ivrig.
-         Jag menar att Balil tänker som en galen man dessutom är han kanske bonde nu. Balil kan aldrig lösa detta problem. Sa Ministern till kungen.
-         Du bryr dig inte, jag säger till dig att du måste hitta honom nu. Sa kungen med en skarp röst.
-         Ok, ok, min kung. Nickade ministern långsamt.
-                
Ministern med femtio soldater red för att leta efter Balil, och ingen visste var Balil bor eftersom han flyttade för knappt tolv år sedan från staden. En morgon säger en affärsman till ministern att jag har sett en gammal man som bor i en slätt i södra Kurdistan. Sedan har minister och med sina soldater genast ridit dit för att leta efter Balil. Äntligen hittade minister Balil, då sysslade Balil sitt fält.
-         Det var så länge har vi inte träffats varandra min vän, sa ministern till Balil,
-         Saknar mig kungen eller har ni flera problem? Frågade Balil,
-         Du måste komma med mig nu eftersom kungen gärna vill prata med dig! Sa ministern till Balil,
-         Säg till kungen!  Göra så här. Då slängde Balil de gamla och mogna melonerna samt rensa runtom de nya melonerna för att de ska växa bra
-         Du är faktisk dum, du måste komma med mig. Sa ministern
-         Jag kan tyvärr inte komma med dig. Sa Balil,
-         Ok, men du kommer att ångra dig. Sa ministern högt och irriterad
-         Lycka till, sa Balil,

När ministern kom tillbaka blev kungen jätte glad men kungen såg inte Balil,
-         Var bor Balil? Sa kungen.
-         Han bor i en by som ligger i södra Kurdistan samt han ville inte komma med mig. Sa ministern
-         Vad gjorde han då när du pratade med honom? Sa kungen
-         Tidigare sa jag till dig, min kung att han är galen. Sa ministern
-         Vad gjorde han när du pratade med honom? Sa kungen med en hård röst.
-         Ok, ok. Han slängde de gamla och mogna melonerna samt rensade
-         Han runt de nya melonerna. Jag vet inte varför han gjorde så här. Sa ministern
-         Aha, jag vet varför han gjorde så där, faktiskt är han jättesmart

Kungen tänkte att han måste avskeda gamla personer och anställa nya personer, eftersom monarkin behöver nya planer, idéer och förslag och de unga behöver jobb och dem gamla behöver pensioneras. Kungen gjorde så som Balil gjorde. Efter flera månader utvecklade hans monarki och löste det ekonomiska problemet. De unga fick nya jobb och kunde försörja sina familjer eftersom de var mer aktiva. Kungen ville gärna prata och bjuda Balil på middag, men när kungen åkte dit var han redan död. Sedan byggde kungen en stor skulpturs av Balil mitt i staden.


Tack!

söndag 23 februari 2014

En kort berättelse kallas novell

En kort berättelse kallas novell. Den behöver inte se ut på ett speciellt sätt utan stilen dina idéer och sättet att uttrycka sig bestämmer du som författare. Men de flesta noveller är uppbyggda på ett speciellt sätt.
·        Eftersom novellen är en kort berättelse så måste man koncentrera handlingen till några få personer. Den handlar om en huvudperson och några få bipersoner.
·        Novellen handlar om ett enda ämne, ofta är det ett problem eller en konflikt som sedan utvecklas.
·        Avslutningen är viktig. Ofta händer något överraskande på slutet. Något händer som förändrar huvudpersonen eller situationen för huvudpersonen förändras. Är man en skicklig novellförfattare avslutas ofta novellen med ett tänkvärt slut eller en poäng sk sensmoral.
·        Novellen är uppbyggt av fyra delar:
Inledning – Den ska väcka intresse, inte förklara för mycket utan presentera konflikten eller ämnet snabbt.
Konflikt/problemet trappas upp – den största delen av texten där du bygger upp spänningen alltmer och gör förklaringar till din inledning.
Uppgörelse eller oväntad vändning – precis före slutet ska novellen nå sin höjdpunkt som gärna får innehålla en oväntad vändning.
Avslutning – tänk ut slutet i berättelsen innan du börjar skriva. Ibland sammanfaller uppgörelsen med avslutningen.
Referens: 

Diskussion.

Idag har vi litteraturdiskuterat tillsammans om en bok som heter Ove. vi alla skulle dela med sig av sina tanker. Jag u mina klasskamrater och min lärare Stina satt tillsammans runt ett stor bord.
Idag har jag kort berättat om Oves barndom, jag har också påpekat att hur mycket hans föräldrar kunde påverka han, special hans pappa.
Idag var jag glad eftersom vi kunde prata mycket.
Jag tror att diskussion är enda sätt att vi kan prata bättre.

onsdag 19 februari 2014

En lugn diskussion mellan mig och ett dött barn


För knappt fjorton år sedan hade Vi några fattiga grannar bland annat en kvinna som hette Nigar. När jag hörde att Nigar har fött ett dödligtbarn gick jag direkt dit till hennes hus. Därför att jag ville gärna säga en sak till hennes döda barn. Jag sa med lägre röst till hennes barn att jag lovar att du har förlorat ingenting i den världen. Eftersom om du inte är död skulle du ha några känslor sedan skulle du förlorat allting, jag lovade igen.

Tack!                                                                                                                                                                                                                                                                                               Min målning "2008"

fredag 14 februari 2014



Min roll som "Ove" 

Jag, mina vänner som heter Rehale och Leila samt min lärare studerade tillsammans idag, två eller tre studenter dramatisera det första kapitlet tillsammans som handlade om "Ove i datoraffären".
 
 Jag och mina vänner har läste en boken först som heter ”En man som heter Ove” sedan skrev vi en dialog tillsammans för våra roller samtidigt har vi tränat med uttal, det fanns två grupper och jag var med Rahele och Leila. Sedan spelade vi upp tillsammans våra roller.

  
Jag tror om man jobbar med varandra i grupp det är jätte bra eftersom man kan känna gemenskap med varandra. Därefter medan man arbetar i grupp kan man etablera kontakt med andra klasskamrater.
Jag har spelat upp idag, det var både kul och konstigt eftersom jag spelade Ove som vare arg det kändes konstig att spela den rollen.  Jag spelade upp två gånger för knappt tio år sedan. När man spelar teater först blir man stressad och nervös men med tiden blir man duktigare.
Jag tror att det var jättebra att vi hade den här lektionen idag, man kan våga prata lite högt.


måndag 10 februari 2014

En man som heter Ove

Min lärare som heter Stina har berättat om hur man ska beskriva en bokomslag. Jag, mina vänner och Stina har diskuterat med varandra om hur man ska beskriva en bokomslag, sedan har vi beskrivit en bokomslag som heter" En man som heter Ove".
Jag ska berätta och beskriva om den bokomslagen. Jag tror att den romanen handlar om många saker  bland annat hjälpsam, kärlek och händighet. Jag tror att Ove är 60 år gammal, han är ogift och bor i Sverige i Stockholm. Jag tror att Ove är en man som man tycker inte om till en början, men i slutet kommer  läsaren att tycka om den mannen. Sedan tror jag att det här är en berättelse för vuxna. Jag har tyvärr inte läst den boken men jag vill gärna läsa den boken.

fredag 7 februari 2014

Om styckeindelning

Alla texter som vi läser är indelade i stycken. Styckindelningen strukturerar texten och underlättar för läsaren. Det finns två sätt att göra styckdelning antingen genom indrag eller att använda blankrad. Ett felaktigt sätt är att använda hybridstycken som vi ser exempel på i texten nedan. Det är när man byter rad utan att göra indrag. Det ser inte snyggt ut och det förvirrar läsaren. 


Ett exempel på ett hybridstycke i en elevtext

Det var en gång när jag var barn och bodde med mina föräldrar i ett litet hus som var byggt av trä. Jag hade en lillasyster och en lillebror. Tillsammans bodde vi i huset nära skogen. En dag blev min lillebror sjuk och på den tiden fanns det inte något sjukhus så min lillebror dog av sjukdomen. Sedan lade vi honom i en kista i tre dagar hemma hos oss innan vi begravde honom i ett gammalt tempel. Gör inte så här.
 
 
 
Gör så här:

Rättat med hjälp av indrag
Det var en gång när jag var barn och bodde med mina föräldrar i ett litet hus som var byggt av trä. Jag hade en lillasyster och en lillebror. Tillsammans bodde vi i huset nära skogen.
     En dag blev min lillebror sjuk och på den tiden fanns det inte något sjukhus så min lillebror dog av sjukdomen. Sedan lade vi honom i en kista i tre dagar hemma hos oss innan vi begravde honom i ett gammalt tempel.

Eller så här:

Rättat med hjälp av blankrad
Det var en gång när jag var barn och bodde med mina föräldrar i ett litet hus som var byggt av trä. Jag hade en lillasyster och en lillebror. Tillsammans bodde vi i huset nära skogen.

En dag blev min lillebror sjuk och på den tiden fanns det inte något sjukhus så min lillebror dog av sjukdomen. Sedan lade vi honom i en kista i tre dagar hemma hos oss innan vi begravde honom i ett gammalt tempel.

måndag 3 februari 2014

Om Fröken Frimans krig tredje avsnitt

Jag har tittat på sista avsnitt  av serien hemma för två dagar sedan. Jag tyckte väldigt mycket om serien eftersom Dagmar och hennes vänner kunde nå sina mål och drömmar, där dem öppnade en egen butik och arbetade. I denna serie kan man se skillnader mellan gamla samhället och i dagens samhälle speciellt kvinnornas roll i samhället.

Det var oartigt när Kinna sa till Dagmar att Jon stal våra pengar i kassan och Jons flickvän som hette Tora lyssnade på dem och hon blev båda arg och besviken på honom, men sedan hittade Kinna pengarna i kassan. I denna serie så tog Kinna några gånger förhastiga slutsatser exempelvis när hon sa till Dagmar att Jon stal pengarna från kassan man måste vara säker om någonting sedan beslutar man tycker jag.
Det var fint när Axel gav Lottie tillstånd att arbeta men det var finare när Lottie kämpade mycket att nå sitt mål tycker jag. Äntligen kunde Dagmar fostra Gunnar efter hans pappas död.
Jag tyckte den här serien var mycket bra även skådespelarna var duktiga och det  var bra kvalité på serien det borde finnas mer serier av denna typ.

Om fröken dagman andra avsnittet


Förra veckan tittade Jag, mina klasskamrater och min lärare på filmen andra avsnitt som hette Fröken firmans krig. Det var jättekul när vi tittade på filmen tillsammans.
Jag vill faktiskt säga att Dagmar var starkare och envis i andra avsnitt eftersom hon inte ville ge upp sina idéer.
Alla männen ville inte att Dagmar och hennes vänner skulle öppna den konsumentbutikenbland annat Frithiof. Det fanns två orsaker att Frithiof inte ville att de skulle öppna enkonsumentbutikEftersom för det första var de kvinnor och för det andra han hade en konsument mittemot deras konsument. 
Dagmar blev förälskad igen med en gammal pojkvän som hette Ruben och hon skulle gifta sig med Ruben eftersom Hon älskade och förlovade sig med honom en gång för länge sen,samt hon ville uppfostra Gunnar. Men jag tror att hon inte hinner gifta sig med Ruben eftersom han kanske kommer att dö i nästa avsnitt.
Jag vill bara tacka för att ni visade den fantastiska serien som hette Fröken Frimans Krig.
Dagmar var klok, unik, envis, mänsklig och ärlig. Hon kämpade för kvinnosaken, för bättre undervisning, för kampen mot fattigdomen, tycker jag
Jag tror att när kvinnorna är fria ska de hjälpa alla kvinnorna, barnen och även männen.

Om Fröken frimans krig första avsnittet


Jag har tittat på serien ” fröken frimans krig ” som är 3 avsnitt,  denna serie tyckte jag mycket om eftersom det verkligen finns flera olika budskap i den serien bland annat om kärlek, kvinnas rösträtt.

Jag vill berätta kort om serien. Det fanns en klok kvinna i serien som hette Dagman och hon var smart och barmhärtig och hjälpsam. exempelvis när en pojke som hette Gunnar hade stulit med sig en flaska mjölk hon följde efter Gunnar sen såg hon hans yngre bror som var jättesjuk sen skötte hon om honom men tyvärr han dog eftersom han hade tuberkulos.

Hon var även jätte aktiv och ville inte att kvinnorna skulle bara vara hemma och ta hand sina barn, laga mat och städa, tvärtom hon ville att kvinnorna skulle komma in i samhällen som mänDärför funderade hon över att öppna en förening för kvinnor och sen kunde hon samla några kvinnor som hette Kinna, Lottie, Emmy, Alma och Tora för att öppna enkonsumentförening och sen de jobbade och kämpade tillsammans eftersom de skulle få sina rättigheter.
Jag tycker att det finns stora skillnaden mellan mellanöstern och västerland speciell kvinnors rättigheterJag har målat några tavlor som lyfter fram kvinnors rättigheter i samhället vilket, därför vill jag sända detta budskap till samhället för kvinnor är en viktig del av samhället!