torsdag 27 mars 2014

Hur gör man för att skriva en argumenterande text?

När du själv ska skriva en argumenterande text kan denna arbetsgång vara bra att följa.

1. Bestäm tesen
När du argumenterar är det viktigt att du har klart för dig vad du vill uppnå. Vad vill du övertyga läsaren om? Det är din tes.
Ex: Det vore bättre med synliga cyklar i trafiken, för då blev det inte så många olyckor.
2. Precisera tesen
När vi först uttrycker en åsikt kan den ofta vara lite vagt formulerad. Granska därför din tes och försök precisera den så mycket som möjligt.
Ex: Jag förespråkar att alla ska använda röda cyklar i tät trafik för att öka trafiksäkerheten för cyklister.
3. Gör en argumentlista
När du väl har en klar och precis tes är det dags att hitta argument. Gör en lista med argument FÖR din tes, och en annan lista med argument EMOT din tes. Fundera också över vad du har för stöd för dina argument.
Ex: För argument
Röda cyklar syns bättre i trafiken och är därför trafiksäkra.
Stöd 1: Röd är en färg man uppmärksammar.
Stöd 2: Röd är en färg som gör att man stannar upp.
Dessutom är röda cyklar trevliga att se på.
Ex: Motargument
Det är bättre att bygga cykelbanor.
Bemötande: Cykelbanor blir mycket dyrare.
Det är lika trevligt att se på t.ex. gula cyklar.
4. Disposition
Nu när du har en tes och argument är det dags att planera textens upplägg, dispositionen. Hur börjar du? Hur slutar du? I vilken ordning ska du ta argumenten?
Det vanligaste sättet att inleda en argumenterande text är att presentera tesen. Tillsammans med tesen finns ofta en kort bakgrund, som sätter in frågan i sitt sammanhang. Det finns förstås alternativa sätt att börja: t ex kan man ställa en fråga, eller redogöra för ett exempel. Oavsett hur du väljer att inleda är det viktigt att du har med tesen i början, så att läsaren vet vad det är du argumenterar för/emot.
Därefter ska du presentera argumenten. En bra princip är att ge varje huvudargument ett eget stycke.
När man presenterar argumenten kan man göra på två olika sätt. Ett sätt är att presentera motargumenten för sig och för argumenten för sig. Ett annat är att saxa för- och motargument: "Å ena sidan... å andra sidan".
Oavsett hur du lägger upp dispositionen i övrigt är det bra att börja med att bemöta motståndarens argument och sedan gå över till dina egna argument. Varför? Jo, det skapar en balanserad disposition där du har först tesen, sedan invändningar mot tesen, därefter bemötanden av invändningarna, och till slut argumenten för tesen.
5. Texten
Den argumenterande texten ska vara klar och lättöverskådlig. Använd styckeindelning för att förtydliga textens struktur och lyfta fram dina starka argument.
Din argumenterande text bör hålla en saklig ton (inga personangrepp). Använd textbindningsmarkörer för att tydliggöra sammanhangen i texten.
Använd hellre jag än man (obestämt pronomen) för att skilja dig från motståndarna och klargöra vem det är som anser något.
Det är ofta en fördel om du uppvisar en nyanserad hållning: erkänn de poänger dina meningsmotståndare har och bemöt dem ärligt och uppriktigt.
6. Avslutning
Textens avslutning kan se lite olika ut beroende på hur lång och komplicerad din argumentation är. Men det är nästan alltid en fördel att upprepa tesen i avslutningen. Dessutom är det bra att sammanfatta huvudargumenten. I korta texter kan det kanske räcka att avrunda med det allra viktigaste argumentet för din sak. 

referensen: http://svenska123.se/index.php?option=com_content&view=article&id=56:hur-goer-jag-foer-att-skriva-en-argumenterande-text&catid=38:arg1&Itemid=98

tisdag 18 mars 2014

Om skoluniform.


 Vi hade en varm debatt i förgår om skoluniform ska gälla eller inte och vi har diskuterat med varandra, en del var för skoluniform och andra var emot skoluniform. själv jag var emot skoluniform.

Själv jag är emot skoluniform för att det finns fler nackdelar än fördelar.Jag tycker att de nackdelar som finns med skoluniform är att när alla elever har liknande kläder blir det tråkigt för dem att se samma färger hela skoltiden. Det kan även vara tråkigt för eleverna att ha liknade kläder på sig hela tiden utan att byta till sin egen klädstil som de vill välja utifrån sin personlighet. En annan nackdel är att dem skapar inga egna personligheter utifrån klädstil utan det ser ut som eleverna är kopior av varandra när alla har skoluniform. Ungdomarna behöver även ha sin egen ungdomsliv med fria viljan. Slutligen vill jag ha en riktfärg värld med många olika färger som många olika personligheter!

Vad tycker ni?

fredag 14 mars 2014

Om karma


Idag hade jag, min lärare och mina klasskamrater litteraturdiskussion för att prata om Ove, Sonja, Jimmy och Parvaneh. Inom diskussion berättade vi om flera olika aspekter bland annat, husdjur i olika kulturer, relationen mellan barn och föräldrar, att ge och få tillbaka - karma i alla religioner, hur vår barndom påverkas oss och att en del tvingas bli vuxna tidigt och barnarbete. Sedan sa vår svenska lärare Stina till oss att ni kan välja en eller flera aspekter för att reflektera över.

Vad är Karma?
Jag har valt att skriva om karma, eftersom jag gärna vill fördjupa mina kunskaper inom karma. Jag vill både berätta och förklara kort och enkelt om Karma för er

Enligt Wikipedia karma som begrepp förekommer inom religionerna Buddhism, Jainism, Sikhism och många Hinduistiska riktningar. Inom buddhismen är karma resultatet av en människas handlingar, ord och tankar under dennes livstid. 
 Inom hinduismen står karma också för summan av handlingar under livet, hur väl en människa uppfyllt sina plikter avseende religiösa och vardagliga handlingar. Karma används även av andra grupper och individer, även utan filosofisk eller religiös innebörd och som ett uttryck som blivit populärt i Nordamerika och Europa. 
Från  http://sv.wikipedia.org/wiki/Karma

Mina reflektioner 
jag tror att karma är om du är snäll mot andra så kommer andra vara snälla mot dig. Om du dum mot andra så kommer andra vara dumma mot dig. Detta innefattar både tankar, känslor och handlingar mot andra personer. Om du har ett fint, rent, bra samvete och ett fint, bra, rent hjärta, fri från ilskna tankar och liknande, då kommer allt gå runt dig på samma sätt till dig återigen.

Slutligen vill jag säga att: Förstår ni eller jag har förklarat svårt?

torsdag 13 mars 2014

Midsommar





Jag tror att det finns några olika saker som är typiskt svenskt, bland annat midsommar, sill, falukorv, punktlighet, älgjakt, köttbullar.

Midsommar.

Midsommar är en högtid som firas kring sommarsolståndet.I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans
kring en midsommarstång – en lövad och blommprydd stång
eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande
från tvärslån eller en eller flera större kransar
som hänger i band och omsluter pålen.

Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst
bland barn och kvinnor, men även bland män.

Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen,
som gärna serveras med dill.

torsdag 6 mars 2014

Varför försökte Ove ta livet av sig två gångar?

För det första vill jag säga att Det finns många olika orsaker till självmord bland annat om man mår psykiskt dåligt under en längre tid, kan man få tankar på att ta livet av sig och om någon i ens närhet har tagit sitt liv eller pratar om att göra det, kan det också påverka en. Kanske tänker man på självmord som en lösning. Men det är viktigt att komma ihåg att det alltid finns andra utvägar
Jag ska berätta kort om varför Ove ville ta livet av sig två gångar till en början vill jag säga att det finns många människor som har haft självmordstankar tidigare i livet eller som har haft försökte självmord som Ove.
 Jag tror att det beror på Oves liv, jag kan dela in det i flera delar, bland annat tänkte han alltid att det finns ingen person som förstår mig och om man kollar på hans bakgrund eller hans barndom förstår man varför han ville ta av sig livet. Eftersom barndom kan påverka oss tror jag.