onsdag 21 maj 2014

sammanfattningen av videoklippet på Stinas blogg

Berättande text – Genre specifika drag


En berättelse är en beskrivning av en eller flera händelser som någon får vara med om. Berättelsen kan handla om människor, djur eller påhittade figurer. Det kan utspela sig på verkliga eller påhittade platser. Berättelser kan både roa eller skrämma läsaren, dem kan också lära ut någonting (budskap) en del berättelser handlar sådant som har hänt på riktigt andra berättelser fantiserar författaren ihop.
Du ska nu beskriva en egen berättelse där du får välja ämnet helt själv. Det är viktigt att du funderar innan du börjar skriva, gör gärna en tankekarta för att få dina idéer på skrift.

Inledning

Det finns många olika sätt att skriva en berättelse på, dem alla flesta berättelser brukar bestå av:

  •    Inledning
  •  Ett problem
  •  Och en lösning på problemet. 
I inledningen presenterar du vem/vilka berättelsen handlar om, du berättar också var och när den utspelar sig.
En berättelse brukar handla om flera olika personer den person som den handlar mest om det är berättelsen huvudperson de andra personerna kallas för bipersoner.
Var berättelsen utspelar sig någonstans det kan du bestämma alldels själv det kan vara platser som är påhittade eller platser som finns i verkligheten
När utspelar sig berättelsen, det kan utspela sig i en viss tid exempelvis i nutid i framtiden eller en historisk tid som exempelvis medeltiden . Du kan också göra paralleller handlingar eller hoppa mellan olika tider detta bestämmer du helt själv.

Problem/ konflikt

Huvudpersonen i berättelsen får ett problem/konflikt som han eller hon måste lösa på något sätt huvudpersonen kan som t.ex. bli anklagad för något, bli olycklig kär, eller få ett omöjligt uppdrag.

Berättelsen består sedan av olika händelser då huvudpersonen försöker lösa sitt problem en del händelser och personer förvärrar problemet. Det är här du ska göra din berättelse spännande.

I slutet av berättelsen brukar problemet bli löst, på ett eller annat sätt. En del lösningar har läsaren redan räknat ut medans andra kan vara oväntade.

Tempus (preteritum, presens)

Innan du börjar skriva din berättelse är det viktig att du bestämmer vilken tempus du ska skriva din text i det är viktig att du håller samma tempus genom hela berättelsen dem vanligaste tempus att välja mellan är dåtid något som har hänt tidigare eller presens som är nutid.

Berättarperspektiv

Bestäm vilket berättelseperspektiv du vill använda i din berättelse. Det vanligaste är att man får följa en person sed utifrån då kan du välja att skriva i tredjeperson

Tredjeperson: när han hävde benet över staketet höll han på att tappa telefonen
Första personen (jag-form): När jag hävde benet över staketet höll jag på att tappa telefonen.
Allvetande berättelse: När han hävde benet över staketet höll Andreas på att tappa telefonen.

Miljöbeskrivningar
När du ska skriva din berättelse så är det viktig att du gör miljöbeskrivningar
Att beskriva platserna är viktig med hjälp av sinnena, hörsel, syn lukt smak och känsel hjälper du läsarna att uppleva miljöerna i berättelsen.

Personbeskrivningar 

Även personerna ska beskrivas för att göra dem mer levande i berättelsen. Alla dessa gör att man känner personen bättre.
·        beskriva om personens yttre då beskriver du personens hår, ögonfärg, kroppsform och klädsel.
·        Beskriva persons inre är personen aggressiv, kreativ, rädd, kär, ledsen, nedstämd.
·        Beskriva om personens omgivning berätta om personens familj, vänner, yrke, bostad eller ägodelar.

Dialog

I en berättelse så använder du dig av dialoger, dialogerna har flera uppgifter dem ska:
·        Ska föra berättelsen framåt
·        Beskriva hur personerna är
     Ett exempel ”Wolfi, kommenterade dåren. Wolfi! Men hunden lydde inte sin husse. Den låg kvar och gnydde på marken”

Inre monolog
·       
      Ta del av personens inre tankar och känslor som exempelvis ”det där är ingen hund” tänkte Gurra. 

  •     När man i en berättelse får ta en del av personens inre tankar och känslor och upplevelser så kallar man det för en inre dialog.
Personbeskrivningar, dialogen, och inre monologen hjälper läsarna att förstå varför personerna känner och agerar som dem gör.  

Bra ord och uttryck

För att visa att tiden går kan du använda dig av olika ord och uttryck till exempel, en dag, på morgonen, mitt i natten, långt senare, mycket tidigare, därefter i nästa sund.
Försök att inte börja med samma ord hela tiden som sen, sen, sen eller och, och, och försök variera och använda andra ord och uttryck, du kan tag hjälp av de röda och blåa uttrycken.

Bearbeta texten

När du är färdig med din text är det viktig att du ska bearbetar den, kolla genom stavning, stor bokstav, textbildning, har jag skrivit dialogerna rätt, är texten styckindelat, glöm inte heller att sätta rubrik som fångar läsaren rubriken är lättast att sätta dit i slutet när man har skrivit hela berättelsen!


Lycka till!  =)   


4 kommentarer:

  1. Tack så mycket!! Du är så snäll.

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt bra jobbat Bewar. Och vilken hjälp för dina klasskamrater. Stort tack!

    SvaraRadera
  3. Ingen orsak Bong, Lycka till på provet!

    SvaraRadera
  4. Tack så mycket Teresa, jag hoppas att alla utnyttjar denna texten.

    SvaraRadera